♣Recept Onigiri♣
Här är ett enkelt recept på hur man kan göra goda onigiris!
Så vad är onigiris?
Onigiris är risbollar som oftast är formade triangulära eller ovala.
Risbollarna brukar vara inlindade i torkat sjögräs(nori), men kan
också vara utan. I risbollarna brukar man oftast ha en fyllning,
tex inlagda plommon(euuw), saltad lax och torkade fiskfjäll.

Man kan också ha annat i om man vill, tex Tonfisk-röra(tonfisk
och majonäs), potatissallad, fisk, grönsaker etc etc....
Ok, här är mitt egna onigiri recept! (för 2 personer)
2 dl grötris eller sushiris
2 tsk salt
3 dl vatten
1 nori-ark(om du inte tycker om torkat sjögräs kan du skippa detta)
Valfri fyllning
Salt & Peppar
Gör Såhär:
1) Koka riset likt "vanligt" ris.
Ha i riset, vattnet och saltet i en gryta och låt koka upp under lätt omrörning. Sänk sedan värmen och låt försiktigt sjuda i 30-40 minuter under lock. Rör inte om under denna halvtimma eftersom ångan är väldigt viktig för risets konsistens, annars får du lätt ett väldigt hårt ris som inte klibbar särskilt bra. Du kan självklart också använda riskokare, det ger oftast ett ännu bättre resultat.(Från matklubben.se)
2) Börja förbereda din fyllning du ska ha:
♣ ska du ha lax så börjar du steka 2 laxfileér och krydda med salt och peppar, stek väl så att de lätt faller isär.
♣ Ska du ha tonfiskröra tar du fram 1 burk tonfisk och häll i en skål. Ta sen fram majonäs och häll på tonfisken och rör om. Ta lite majonäs i taget, och sen rör om tills du tycker det är bra.
3) Ha en skål med saltat vatten redo, annars kommer det bli kladdigt när du formar risbollarna.
4) Ha en bit plastfolie i handen och fyll näven med ris. Se till att ha din högerhand nedblötad med vattnet i skålen och forma som en grop i mitten av riset. Fyll sedan gropen med fyllning till den mängd du vill ha, och stäng sedan risbollen så att ingen fyllning sticker ut. Har du haft i lite för mycket fyllning så ha bara på lite mer ris och stäng sedan bollen.
Stäng plastfolien tätt runt bollen och forma till en fin trekant. Upprepa dessa steg tills du använt allt ris. Du kan också andvända händerna om du inte har något plastfolie. (Från matklubben.se)
5) Skär Noriarket i strimlor av storlek passande just dina risbollar. Det är till för att du ska kunna äta risbollen utan att bli kladdig om händerna, se därför till att de är av "greppvänlig" storlek.(Från Matklubben.se)
6) Före servering ta av plastfolien och vira fast nori på bollarna.(Från Matklubben.se)
7) Detta är valfritt. Pensla på soyasås på båda sidorna av onigirin, stek sen lite snabbt i en stekpanna, det är jättegott :)

Så vad är onigiris?
Onigiris är risbollar som oftast är formade triangulära eller ovala.
Risbollarna brukar vara inlindade i torkat sjögräs(nori), men kan
också vara utan. I risbollarna brukar man oftast ha en fyllning,
tex inlagda plommon(euuw), saltad lax och torkade fiskfjäll.

Man kan också ha annat i om man vill, tex Tonfisk-röra(tonfisk
och majonäs), potatissallad, fisk, grönsaker etc etc....
Ok, här är mitt egna onigiri recept! (för 2 personer)

2 tsk salt
3 dl vatten
1 nori-ark(om du inte tycker om torkat sjögräs kan du skippa detta)
Valfri fyllning
Salt & Peppar
Gör Såhär:
1) Koka riset likt "vanligt" ris.
Ha i riset, vattnet och saltet i en gryta och låt koka upp under lätt omrörning. Sänk sedan värmen och låt försiktigt sjuda i 30-40 minuter under lock. Rör inte om under denna halvtimma eftersom ångan är väldigt viktig för risets konsistens, annars får du lätt ett väldigt hårt ris som inte klibbar särskilt bra. Du kan självklart också använda riskokare, det ger oftast ett ännu bättre resultat.(Från matklubben.se)
2) Börja förbereda din fyllning du ska ha:
♣ ska du ha lax så börjar du steka 2 laxfileér och krydda med salt och peppar, stek väl så att de lätt faller isär.
♣ Ska du ha tonfiskröra tar du fram 1 burk tonfisk och häll i en skål. Ta sen fram majonäs och häll på tonfisken och rör om. Ta lite majonäs i taget, och sen rör om tills du tycker det är bra.
3) Ha en skål med saltat vatten redo, annars kommer det bli kladdigt när du formar risbollarna.
4) Ha en bit plastfolie i handen och fyll näven med ris. Se till att ha din högerhand nedblötad med vattnet i skålen och forma som en grop i mitten av riset. Fyll sedan gropen med fyllning till den mängd du vill ha, och stäng sedan risbollen så att ingen fyllning sticker ut. Har du haft i lite för mycket fyllning så ha bara på lite mer ris och stäng sedan bollen.
Stäng plastfolien tätt runt bollen och forma till en fin trekant. Upprepa dessa steg tills du använt allt ris. Du kan också andvända händerna om du inte har något plastfolie. (Från matklubben.se)
5) Skär Noriarket i strimlor av storlek passande just dina risbollar. Det är till för att du ska kunna äta risbollen utan att bli kladdig om händerna, se därför till att de är av "greppvänlig" storlek.(Från Matklubben.se)
6) Före servering ta av plastfolien och vira fast nori på bollarna.(Från Matklubben.se)
7) Detta är valfritt. Pensla på soyasås på båda sidorna av onigirin, stek sen lite snabbt i en stekpanna, det är jättegott :)

Kommentarer
Trackback